DE

Thorsten's Blog

Lees hier interessante feiten over het gebruik van essentiële oliën.

Darmgezondheid en probiotica: Een gids voor een sterk microbioom

Sep 02, 2024

De gezondheid van de darmen speelt een centrale rol in ons algemene welzijn. Een gezonde darm is niet alleen belangrijk voor de spijsvertering, maar heeft ook invloed op het immuunsysteem, de psyche en de ontwikkeling van chronische ziekten. In de afgelopen jaren hebben probiotica, levende micro-organismen die gezondheidsvoordelen bieden als ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, veel aandacht gekregen. Maar hoe werken ze precies en hoe kunnen ze bijdragen aan de gezondheid van de darmen?

 

Het microbioom: het ecosysteem van de darm
In onze darmen leven triljoenen micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en andere microben. Dit complexe ecosysteem wordt het microbioom genoemd en speelt een cruciale rol in de gezondheid. Een evenwichtig microbioom ondersteunt de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en de natuurlijke afweer tegen ziekteverwekkers. Een onevenwichtig microbioom, bekend als dysbiose, kan daarentegen leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder prikkelbare darmsyndroom, ontstekingen en zelfs psychische aandoeningen zoals depressie.

 

De rol van probiotica
Probiotica zijn “goede” bacteriën die kunnen helpen het evenwicht in de darmen te herstellen. Ze komen van nature voor in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi, maar kunnen ook worden ingenomen in de vorm van voedingssupplementen. De meest gebruikte probiotische bacteriestammen zijn “Lactobacillus” en “Bifidobacterium”.

 

Probiotica hebben op verschillende manieren een positief effect op de darmgezondheid:

  • Herstel van microbiële balans: na een antibioticabehandeling of door een onevenwichtig dieet kan het microbioom verstoord zijn. Probiotica helpen om de “goede” bacteriën aan te vullen en het evenwicht te bevorderen.
  • De darmbarrière versterken: Probiotica ondersteunen de integriteit van de darmwand, wat belangrijk is om te voorkomen dat schadelijke stoffen in de bloedbaan terechtkomen.
  • Het immuunsysteem versterken: Een gezonde darm is nauw verbonden met een sterk immuunsysteem. Probiotica kunnen de productie van antilichamen bevorderen en de activiteit van immuuncellen verhogen.
  • Gezonde ontstekingsreacties: Sommige probiotica hebben eigenschappen die het lichaam helpen om gezonde ontstekingsreacties te ondersteunen.

 

Het nemen van probiotica: Waar je rekening mee moet houden
Bij het innemen van probiotica zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden:

  • De juiste stam kiezen: niet alle probiotica zijn hetzelfde. Verschillende stammen kunnen verschillende effecten hebben, dus het is belangrijk om het juiste product te kiezen voor jouw individuele behoeften.
  • Dosering: Dosering wordt gemeten in kolonievormende eenheden (CFU). Voor de meeste gezondheidsdoeleinden is tussen 1 en 10 miljard CFU per dag voldoende.
  • Duur van inname: Voor veel toepassingen is regelmatige en langdurige inname nodig om de gewenste gezondheidseffecten te bereiken.

Conclusie: Probiotica zijn een veelbelovend middel om de darmgezondheid te bevorderen en het microbioom te ondersteunen. Regelmatig gebruik kan het evenwicht in de darm herstellen, de immuunfunctie stimuleren en bepaalde gezondheidsproblemen verlichten. Een gezonde darm is de sleutel tot een gezond leven en probiotica kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

 

PB Assist+TM ProBiome is gemaakt voor het hele gezin en biedt een speciale blend van verschillende geslachten, soorten en stammen prebiotica en probiotica. PB Assist+ bevat een combinatie van 13 probiotische stammen, een prebiotisch vezel en fructo-oligosacchariden (FOS) en ondersteunt de kolonisatie van de micro-organismen die voor gezonde darmen zorgen. Wat PB Assist+ anders maakt is de micro-inkapseling van de levende culturen, zodat we zeker weten dat ze overleven in de maag en de darmen levend bereiken. Hier zijn de omstandigheden optimaal en kunnen ze floreren. PB Assist+ heeft 7 miljard AFU’s (actieve fluoriscerende eenheden), geleverd in levende probiotische culturen en oplosbare prebiotische FOS. Het stimuleert de groei van goedaardige bacteriën en biedt essentiële ondersteuning voor een gezonde microbioom in de darmen.

Ingrediënten: Zoetstof (Xylitol), fructo- oligosaccharide, smaakversterker (citroenzuur), drager (arabische gom), glazuurmiddel (vetzurenglyceriden), Bifidobacterium lactis BS01, antiklontermiddel (silicium dioxide), Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus rhamnosus LR06, natuurlijke smaakmaker, Bifidobacterium breve B632, Bifidobacterium breve BR03, Bifidobacterium longum 04, Lactobacillus plantarum LP01, Lactobacillus plantarum LP02, Lactobacillus rhamnosus LR04, Bifidobacterium lactis BS05, Lactobacillus reuteri LRE02, Lactobacillus salivarius subsp. salivarius CRL1328, Streptococcus thermophilus FP4.

 

Samengevat is het een heerlijk en makkelijk te gebruiken product voor jong en oud. PB Assist+ is een gezinsvriendelijk probioticamengsel met prebiotica dat 13 verschillende bacteriestammen van PB RestoreTM bevat. Het levert 7 miljard AFU's (active fluorescent units) die levende culturen vertegenwoordigen op het moment van gebruik en bevat het prebioticum FOS inuline. De doTERRA PB Assist+™ levert micro-ingekapselde stammen die je darmen onbeschadigd bereiken voor een efficiënte levering.

 INSTRUCTIES: Neem één sachet per dag. Niet mengen met warme dranken. Slik de inhoud van het zakje direct door of meng met 120 ml water, sap of een andere koude drank naar keuze en drink direct op. De inhoud van het zakje kan ook gemengd worden met koud voedsel zoals yoghurt, smoothies of ontbijtgranen. Koel en droog bewaren.

Thorsten's Aroma News 

Handige tips ontvangen?

Laat je regelmatig inspireren en ontvang de nieuwste blogs.