DE

Thorsten's Blog

Lees hier interessante feiten over het gebruik van essentiële oliën.

Breng het bos in je huis met doTERRA Shinrin-Yoku

Aug 01, 2024

Wat is Shinrin-Yoku?

De uitdrukking shinrin-yoku werd oorspronkelijk in 1982 bedacht door het Japanse Ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij. Het is samengesteld uit de Japanse woorden shinrin (bos) en yoku (bad) en beschrijft de praktijk van het wandelen door het bos, "baden" in de atmosfeer en contact maken met de essentie van het bos.

In de jaren 1980 werd een nationaal gezondheidsprogramma voor shinrin-yoku geïntroduceerd door het Japanse agentschap voor bosbouw nadat het concept en de praktijk snel aan populariteit won in Japan. In de jaren 1990 begonnen Japanse onderzoekers de voordelen van het baden in het bos te onderzoeken, gebaseerd op de theorie dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor het welzijn. In 2004 werd de Japanse vereniging voor bostherapie opgericht om de effecten van bosbaden te onderzoeken. Sindsdien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat deze praktijk aanzienlijke positieve effecten heeft op ons welzijn.

 

Waarom is Shinrin-Yoku belangrijk?

In de geürbaniseerde wereld van vandaag, met zijn overdekte ruimten, is de verbinding tussen mens en natuur steeds verder verbroken. Tegen 2050 zal naar verwachting 66% van de wereldbevolking in steden wonen. Volgens een onderzoek gesponsord door het Environmental Protection Agency brengt de gemiddelde Amerikaan 93% van zijn tijd binnenshuis door. In Europa zijn er vergelijkbare trends.

Er is een reden waarom 's werelds grootste steden parken, bomen en natuurlijke ruimten hebben in het midden van drukke straten. Uit een onderzoek van het International Journal of Environmental Health Research bleek dat zelfs tijd doorbrengen in een stadspark een positief effect kan hebben op iemands welzijn.

Daarom is de kunst van shinrin-yoku zo belangrijk in ons dagelijks leven. Baden in het bos geeft je de mogelijkheid om de drukte van alledag van je af te zetten en contact te maken met de natuurlijke wereld om je heen.

 

De ontwikkeling van het Shinrin-Yoku™ etherische oliemengsel

Omdat niet iedereen direct of gemakkelijk toegang heeft tot natuurlijke plekken, hebben doTERRA-onderzoekers een studie ontwikkeld om uit te zoeken of de voordelen van de natuur ook binnenshuis kunnen worden gebracht. Door in het bos luchtmonsters te nemen, ontdekten ze dat de bomen chemische stoffen, fytonciden genaamd, in de atmosfeer vrijlieten. Deze chemicaliën bestonden voornamelijk uit limoneen, α- en β-pineen en linalool, om er maar een paar te noemen.

Met dit in gedachten ontwikkelde doTERRA een mengsel van CPTG® essentiële oliën die dezelfde fytonciden bevatten die in de boslucht worden aangetroffen. Shinrin-Yoku™ essentiële olieblend brengt de verjongende essentie van rijke bossen bij je thuis. Shinrin-Yoku is met de grootste zorg samengesteld en bevat een harmonieuze mix van gedestilleerde citroen, magnoliablad, patchoeli, Siberische den, cipres, hinoki, grapefruit, lavandin, kardemom, geranium en citroen petitgrain.

Het Shinrin-Yoku essentiële oliemengsel is verkrijgbaar in een flesje van 15 ml en kan aromatisch of plaatselijk worden gebruikt om je leefruimte te transformeren in een plek van welzijn.

 

Hoe gebruik ik Shinrin-Yoku?

  1. Persoonlijk aroma: Combineer het Shinrin Yoku mengsel met een draagolie en breng het aan op de binnenkant van de polsen voor een inspirerend persoonlijk aroma. Je kunt hiervoor ook de Shinrin-Yoku-Touch gebruiken, die al gemengd is met kokosolie.

  2. Natuurlijke ruimte: Kies een hoek of kamer in je huis met direct natuurlijk licht en richt deze in met groene levende planten en een diffuser voor essentiële oliën. Verstuif Shinrin-Yoku elke keer dat je tijd doorbrengt in deze ruimte.

  3. Massage: Voeg een paar druppels Shinrin-Yoku toe aan een lotion of draagolie en wrijf het in je nek en schouders voor een herstellend massagearoma.

  4. Gebed & Meditatie: Breng het Shinrin-Yoku mengsel aan op je polsen en voetzolen of inhaleer direct uit het flesje voor een centrerende, natuurlijke geur terwijl je bidt, mediteert of dagboekt.

  5. Diffuser: Voeg drie tot vier druppels van het Shinrin Yoku mengsel toe aan je favoriete diffuser om een frisse en heldere omgeving te creëren.

     

Etherische oliën in Shinrin-Yoku

Het Shinrin Yoku mengsel bevat gedestilleerde essentiële citroenolie (in tegenstelling tot traditionele koudgeperste citroenolie), patchoeli, magnolia, Siberische zilverspar, cipres, kardemom, hinoki, lavandin, roze grapefruit, geranium en citroen petitgrain essentiële oliën die een uniek houtachtig, citrusachtig en bloemig aroma creëren. De essentiële oliën in deze melange zijn geselecteerd op hun terpeengehalte. Terpenen, ook bekend als fytonciden, zijn een soort natuurlijke biochemische verbindingen die voorkomen in de essentiële oliën van sommige planten en worden specifiek geassocieerd met de voordelen van bosbaden.

  • Citroenolie is rijk aan de terpenen limoneen en β-pineen en biedt een opbeurend en revitaliserend aroma.
  • Patchouli olie heeft een uitgesproken, houtachtig aroma dat een evenwichtige, kalmerende sfeer bevordert.
  • Magnolia olie is uitnodigend zoet, zacht en kalmerend dankzij haar rijkdom aan het terpeenbestanddeel linalool.
  • Siberische dennenolie heeft een hoge concentratie bornylacetaat en de terpeen α-pineen, die bijdragen aan het kalmerende, ontspannende en houtachtige aroma.
  • Cipresolie is rijk aan de terpeen α-pineen en heeft een fris, schoon bosaroma.
  • Kardemomolie is rijk aan de terpeen 1,8-cineole, waardoor het een diep verfrissend aroma en verkoelend effect heeft wanneer het op de huid wordt aangebracht.
  • Hinoki-olie is een Japanse houtsoort met een hoog gehalte aan α-pineen en biedt een luchtige, bosachtige geur.
  • Lavandin olie is rijk aan kamfer en lijkt met zijn frisse, bloemige aroma op lavendelolie.
  • Grapefruitolie produceert een aangename en verfrissende geur met energieke concentraties limoneen.
  • Geraniumolie bevat hoge concentraties van de terpenen citronellol en geraniol, die bijdragen aan de kalmerende aromatische eigenschappen.
  • Citroenpitolie bevat de terpenen linalylacetaat en linalool en biedt een kalmerend, opwekkend en verfrissend aroma.

 

Hoe of wanneer kun je Shinrin-Yoku het beste gebruiken?

Velen gebruiken het elke avond. Veel mensen ervaren fysieke voordelen wanneer ze het in de diffuser gebruiken. Er is een onderzoek gedaan waarbij deelnemers dit oliemengsel elke nacht acht uur lang in de diffuser gebruikten. Ze hadden dus een diffuser naast hun bed staan en vernevelden elke nacht ongeveer 6-8 druppels. Je kunt het ook op kantoor gebruiken.

Sommigen gebruiken het ook voordat ze het podium opgaan. Ze zijn een beetje nerveus, een beetje gespannen. Misschien is hun hartslag wat hoger, misschien is hun bloeddruk wat hoger. En ze hebben deze dingen nodig om te kalmeren. We weten uit de wetenschap dat dit prachtige mengsel ons kan helpen om homeostase te bereiken. Daarom druppelen mensen de olie op hun handpalm, halen een paar keer diep adem en zeggen: "Oké, nu ben ik klaar om mijn uitdagingen aan te gaan."

 
Klik hier om deze producten te bestellen. Alle producten die al in het winkelmandje zitten, kunnen naar wens geruild en aangevuld worden.

Thorsten's Aroma News 

Handige tips ontvangen?

Laat je regelmatig inspireren en ontvang de nieuwste blogs.